Kokosbolle alt 1
3 eggehviter, 2 dl sukker, 4 ts vaniljesukker, 1 knivlodd salt, noen dråper sitronsaft, 6 plater gelatin, 2 ss kokende vann, ca 200 g kokesjokolade og kokosmasse.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Visp eggehvitene stive med salt, sitronsaft og spe inn sukkeret og vaniljesukkeret mens du visper. Det tar ca 5 minutter.
Ta gelatinen ut av det kalde vannet og løs de helt opp i det kokende vannet.
Tilsett gelatinen i en tynn stråle mens du visper på høy hastighet. Visp videre i ca 20 minutter.
Legg med skje eller sprøyt ut med pose på bakepapir, i muffins form eller på en marie-kjeks.
Smelt sjokoladen over vannbad og ta av varmen mens du rører. Rør en stund for å avkjøle lett, deretter heller du det forsiktig over bollene. Strø på kokos.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Visp eggehvitene stive med salt, sitronsaft og spe inn sukkeret og vaniljesukkeret mens du visper. Det tar ca 5 minutter.
Ta gelatinen ut av det kalde vannet og løs de helt opp i det kokende vannet.
Tilsett gelatinen i en tynn stråle mens du visper på høy hastighet. Visp videre i ca 20 minutter.
Legg med skje eller sprøyt ut med pose på bakepapir, i muffins form eller på en marie-kjeks.
Smelt sjokoladen over vannbad og ta av varmen mens du rører. Rør en stund for å avkjøle lett, deretter heller du det forsiktig over bollene. Strø på kokos.
Kokosbolle alt 2
ca 18 kokosboller:
Arbeidsbolle med visp, brett å legge bollene på, matpapir, boller til å smelte sjokolade i, bolle til å smelte gelatin i, tallerken til å legge kokos i.
Fremgangsmåte:
Jeg begynner med å legge gelatinplatene i bløt i kaldt vann. De skal ligge til de blir helt bløte, ca 5- 10 minutter.
Jeg pisker eggehvitene til de blir så stive at massen ikke siger ut av bollen når den holdes oppned. Jeg heller i sukker (eller fruktose eller en sukkererstatning) og vanliljesukker og pisker videre til sukkeret er helt oppløst og eggehvitemassen har blitt stiv og luftig.
Så tar jeg opp den oppbløtte gelatinen med henda, jeg klemmer ut vannet og smelter gelatinen i vannbad = jeg legger den bløte gelatinen i en bolle som står over en kjele med kokende vann. Det skal ikke vann oppi bollen sammen med gelatinen. Gelatinen smelter raskt. Jeg tar bollen av varmen og lar den flytende gelatinen stå litt så den blir avkjølt.
Jeg heller den smeltete, avkjølte gelatinen i en tynn stråle i eggehvite/sukker-massen mens maskinen visper kraftig.
Så finner jeg fram brett, legger på matpapir og strør litt kokos oppå papiret. Kokosen hindrer kokosbollene i å sette seg fast i matpapiret.
Jeg tar den hvite massen over i en stor plastikkpose, knyter igjen og klipper et ca 1 cm stort hull i et hjørne av posen, så setter jeg skumtopper med posen på matpapiret. Du kan også sette skumtopper med skje, men jeg synes det er lettere med pose.
Jeg setter brettet inn i kjøleskapet så skumtoppene stivner før jeg skal dyppe dem i sjokolade og kokosmasse.
Mens skumtoppene stivner smelter jeg sjokolade/delfiafett. Jeg bruker mikrobølgeovn på halv effekt. Jeg rører sammen så det blir en jevn flytende sjokolade. Du kan også smelte sjokoladen i vannbad. La sjokoladen avkjøle seg til den får romtemperatur. Når sjokoladen er avkjølt har skumtoppene sannsynligvis stivnet.
Jeg tar en og en skumtopp, dypper den i sjokoladen med to gafler, legger over i kokos, ruller rundt så den blir dekket med kokos, og setter den ferdige kokosbollen tilbake på brettet.
Tips: Bruk 2 sett gafler, et sett i hver bolle, så det ikke kommer masse kokos oppi bollen med sjokolade.
Kokosbollene settes kjølig til de har stivnet helt. De holder seg noen dager i kjøleskap. Jeg legger de fleste i boks og fryser ned til senere. De tiner raskt.
Kilde/kopiert fra: http://nuftenoft.wordpress.com/2008/12/06/kokosboller/
4 eggehviterUtstyr:
1 dl sukker (eller ca 0,8 dl fruktose eller en valgfri sukkerstatning).
1 ss vaniljesukker
4 plater gelatin
1-2 poser kokosmasse
ca 200 gram kokesjokolade – jeg brukte halvparten 70 % og halvparten dronningsjokolade. Til barn er det sannsynligvis bedre med en blanding av mørk og lys kokesjokolade.
ca 50 gram delfiafett (kokosfett)
Arbeidsbolle med visp, brett å legge bollene på, matpapir, boller til å smelte sjokolade i, bolle til å smelte gelatin i, tallerken til å legge kokos i.
Fremgangsmåte:
Jeg begynner med å legge gelatinplatene i bløt i kaldt vann. De skal ligge til de blir helt bløte, ca 5- 10 minutter.
Jeg pisker eggehvitene til de blir så stive at massen ikke siger ut av bollen når den holdes oppned. Jeg heller i sukker (eller fruktose eller en sukkererstatning) og vanliljesukker og pisker videre til sukkeret er helt oppløst og eggehvitemassen har blitt stiv og luftig.
Så tar jeg opp den oppbløtte gelatinen med henda, jeg klemmer ut vannet og smelter gelatinen i vannbad = jeg legger den bløte gelatinen i en bolle som står over en kjele med kokende vann. Det skal ikke vann oppi bollen sammen med gelatinen. Gelatinen smelter raskt. Jeg tar bollen av varmen og lar den flytende gelatinen stå litt så den blir avkjølt.
Jeg heller den smeltete, avkjølte gelatinen i en tynn stråle i eggehvite/sukker-massen mens maskinen visper kraftig.
Så finner jeg fram brett, legger på matpapir og strør litt kokos oppå papiret. Kokosen hindrer kokosbollene i å sette seg fast i matpapiret.
Jeg tar den hvite massen over i en stor plastikkpose, knyter igjen og klipper et ca 1 cm stort hull i et hjørne av posen, så setter jeg skumtopper med posen på matpapiret. Du kan også sette skumtopper med skje, men jeg synes det er lettere med pose.
Jeg setter brettet inn i kjøleskapet så skumtoppene stivner før jeg skal dyppe dem i sjokolade og kokosmasse.
Mens skumtoppene stivner smelter jeg sjokolade/delfiafett. Jeg bruker mikrobølgeovn på halv effekt. Jeg rører sammen så det blir en jevn flytende sjokolade. Du kan også smelte sjokoladen i vannbad. La sjokoladen avkjøle seg til den får romtemperatur. Når sjokoladen er avkjølt har skumtoppene sannsynligvis stivnet.
Jeg tar en og en skumtopp, dypper den i sjokoladen med to gafler, legger over i kokos, ruller rundt så den blir dekket med kokos, og setter den ferdige kokosbollen tilbake på brettet.
Tips: Bruk 2 sett gafler, et sett i hver bolle, så det ikke kommer masse kokos oppi bollen med sjokolade.
Kokosbollene settes kjølig til de har stivnet helt. De holder seg noen dager i kjøleskap. Jeg legger de fleste i boks og fryser ned til senere. De tiner raskt.
Kilde/kopiert fra: http://nuftenoft.wordpress.com/2008/12/06/kokosboller/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
iingvild.o@gmail.com