Til 2 stk:
75 g gjær
250 g margarin/smør
5 dl melk
2 dl sukker
1 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
ca 1,7 liter hvetemel
5 dl rosiner (ca 250 g)
2 pk sukat (110 g)
Pensling: 1 egg og 1 ss vann
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt margarin/smør, tilsett melk og varm til 37 grader C. Rør gjæren ut i litt av væsken. Bland i resten av væsken , sukkeret, kardemommen, saltet og mesteparten av melet. Elt deigen blank og smidig. Dryss litt mel over deigen. Dekk bollen og la deigen heve i ca 30 minutter.
Tilsett rosiner, sukat og resten av melet. Deigen skal være ganske fast. La den heve på nytt i 30-40 minutter.
Del deigen i to. Form to runde kaker på ca 24 cm i diameter. Legg dem på en dekket plate. Skjær et snitt vannrett rundt siden på kakene, og trykk kakene ned på midten. La dem heve under klede i ca 1 time.
Pensle dem godt med egg blandet med litt vann.
Steking: Stek julekakene på nederste rille i ovnen ved 225 grader C i 5 minutter. Skru ned temperaturen til 175 grader C i 35 til 40 minutter.
Avkjøl kakene på rist. Kan gjerne hvile en dag eller to før de skjæres i tynne skiver.
Kilde: Gyldendals store Bakebok
(Jeg baker disse lillejulaften, og den smaker topp uten noen hviledag.)
Det så nydelig ut, flink du er å bake =)
SvarSlett