1. april 2008

Brokkoli


Forlenger livet- Den er grønn, god og kan bremse kroppens aldringsprosess.

Amerikanske forskere mener brokkoli kan bremse kroppens aldringsprosess.
Lar du brokkolien bli et fast innslag på middagsbordet, vil du sannsynligvis få et sterkere immunforsvar og leve lenger.

En liten rå brokkolibukett i maten hver dag, er god forebyggende medisin mot magesår og kreft.
Tidligere studier har vist at sulforafane i brokkoli effektivt dreper bakterien Helico-bacter pylori som kan forårsake magesår og utvikle magekreft. Stoffet kan også drepe kreftceller fra tykktarm og prostata.
Det er nesten for godt til å være sant, men nå viser forsøk med laboratoriemus at sulforafane også kan ha en foryngende effekt på kroppens immunforsvar.

Evig ung?
Amerikanske forskere mener brokkoli kan bremse kroppens aldringsprosess.
Frie oksygenradikaler produseres naturlig i kroppen gjennom stoffskiftet og når kroppen forbrenner oksygen. Disse stoffene bryter ned immunforsvaret og celler i kroppen, og ser også ut til å spille en viktig rolle for hvordan kroppen eldes.
Nå mener forskere ved University of California Los Angeles (UCLA) at sulforafane, som blant annet finnes i brokkoli, kan bekjempe de nedbrytende stoffene.

Blant kålvekster er brokkoli kun slått av grønnkålen når det gjelder innhold av vitaminer og mineraler.

Styrker immunforsvaret
Forsøk med mus viser at stoffet sulforafane har positiv effekt på gener og enzymer i visse immunceller i kroppen. Etter å ha fått fôr med sulfarofane, fikk ”gamle” mus med dårlig immunforsvar økt immunrespons. Immunforsvaret ble like sterkt som hos de yngre musene.
I følge forskerne reagerer det kjemiske stoffet sulforafane med Nrf2-proteinet i kroppen. Dette proteinet kan ”skru på” gener og enzymer som forsvarer kroppen mot de frie radikalene.

Brokkoli er god medisin
Blant kålvekster er brokkoli kun slått av grønnkålen når det gjelder nivå av vitaminer og mineraler. Den mørkegrønne grønnsaken er rik på mineraler og vitaminer som A (karoten), C, og K, samt jern, kalsium og kalium. I tillegg inneholder brokkoli folinsyre og E-vitamin, og kan også inneholde spormengder av selen.
Forskerne tror det vil bli utviklet nye medisiner om det skulle vise seg at surforafane i brokkoli og andre grønnsaker kan redusere ødeleggelsene fra de frie radikalene. Disse medisinene vil forhåpentligvis kunne stimulerer kroppens eget forsvar mot skadelige frie radikaler, styrke immunforsvaret og forebygger hjerte- karsykdommer, leddsykdommer og kreft.

Spis brokkolien rå
Så lenge vi har tilgang på brokkoli trenger vi vel strengt tatt ikke vente på medisinene.
Rå brokkoli gir enda større helsegevinst enn kokt og kan nytes sammen med ulike dipper som for eksempel tsatsiki, humus, rødbete- og gulrotdipp.


Brokkoli inneholder mye vitaminer og mineraler. Nyt den gjerne rå sammen med frisk dip!
Rå brokkolisalat
Passer godt til grillmat og stekt kjøtt.
Skjær en brokkoli i små buketter, finhakk en rød løk, fres en håndfull solsikkekjerner på stekepannen og bland alt sammen med 2 dl. lettrømme. Tilsett saften av 1/2- 1 sitron.

Foryngende kålvekster med dip
Når du først lager en dip, kan du i tillegg til brokkolibuketter servere andre kålvekster som blomkål og grønnkål.

Lettvint tsatsikiDette er ikke den ekte tsatsikien, men en juksevariant som er like god og tar mye kortere tid å lage.
Du trenger:
1 revet agurk
1 1/2 dl yoghurt naturell
1/2 dl crème fraîche
1 presset hvitløkfedd

Klem ut så mye saft du kan ut av agurken etter at du har revet den. Bland inn resten av ingrediensene og la gjerne dressingen stå kaldt i minst en time før servering.

Humus
Du trenger:
300 g kikerter fra boks, uten sukker og salt
1-2 hvitløkfedd
3-4 ss olivenolje
ev. 1 ss yoghurt naturell
2-3 ss tahini (fås på helsekost)
ev. 2 ss sesamfrø eller et par dråper sesamolje
saft av ½ - 1 lime eller sitron
litt salt
evt. persille eller mynte, hakket
evt. vann eller olivenolje

Mos kikertene med hvitløk, olivenolje, yoghurt og tahini (eventuelt sesamfrø eller – olje) med stavmikser til en fin mos. Smak til med sitron eller lime, litt salt og eventuelt persille og/eller mynte. Tilsett litt olivenolje eller vann om mosen virker for tykk. Mosen holder seg i kjøleskapet i tre dager.

Rødbetedip
Du trenger:
450 g hermetiserte rødbeter
1 ½ dl yoghurt
1 ss sitronjuice

Mos rødbeter med yoghurt og sitronjuice til mosen er myk og uten klumper. Server som dip til brød og grønnsaker.

Gulrot dip
Du trenger:
5 mellomstore gulrøtter
1 ss olje
ett knust hvitløkfedd
½ ts knust karve
2 ts sitronjuice
1 dl yoghurt

Kok, dampkok eller kok gulrøtter i mikroen til de er møre. Ta bort kokevannet. Varm oljen med hvitløkfedd og karve. Tilsett gulrøttene og sitronjuice. La det koke til alt er godt blandet. Avkjøl i 10 minutter og mos blandingen yoghurt til mosen er myk.

dinmat 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

iingvild.o@gmail.com