1. november 2012

Hellstrøms Taco


Tacokjøttgryte
1 kg karbonadedeig, fra høyrygg
1 chorizo pølse
500 g hele tomater uten skinn (1 boks)
1 rød paprika
1 gulrot
3 løk
5 hvitløkfedd
50 g tomatpure
1 rød chilipepper på glass i olje
1 ts kajennepepper
1 ts kummin+
3 laurbærblad
2 stjerneanis
Salt
Olje til steking
1ss Knust tørket chili
1ts merian
1ts kummin

Slik gjør du
Løk og hvitløk kuttes opp og freses i olje sammen med stjerneanis og laurbærblad til løken er bløt. Stek kjøttet i olje på sterk varme i en stekepanne, litt kjøtt av gangen, slik at det ikke kokes men brunes. Ha det over i en jerngryte, eventuelt så steker du direkte i jerngryta. Bland løk blandingen med kjøttet. Hakket gulrot og hakket paprika freses i en panne med olje sammen med chorizo pølse i biter og bland med kjøttet i gryta. Tilsett cirka 1 liter vann og la det koke.
Nå skal vi bruke en trykkoker. Legg tomater, tomatpure, chili i olje+ litt av oljen. Dette erstatter salsasausen. Sett trykkoker på varmen, ta den av når den piper. Slipp ut dampen. Mos det som er trykkokt med en stavmikser. Voila!
Knus tørket chili, prøv deg frem, bland gjerne forskjellige chili. Bland i mikser eller i en morter. Ha chiliblandingen, litt kummin og litt merian opp i gryta med kjøtt.
Tilsett tomatsausen i gryta. La det koke videre, sett på lokk. Jo lenger det koker jo bedre smak blir det.  Smak til med salt.

Tomat-salsa

1 fedd hvitløk
1 rødløk
1 ss rød piementosaus
6 fine tomater
En neve frisk koriander
Saften av 1 lime
1 ss sherry eddik
1dl olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
Skrell hvitløken, hakk opp rødløk. Finhakk alt på en fjel. Skjær ut stilken på tomatene og skrell tomatene med en kniv eller en asparges skreller, og legg tomatene på fjelen og fortsett og hakke og blande alt sammen. Tilslutt tilsetter du korianderblader og stilker og hakker inn i blandingen. Skrap alt over i en bolle og tilsett saften fra en lime. Rør inn olivenolje og sherryeddik, smak til med salt og pepper.

Ananas-salsa

1 moden ananas (du kan eventuelt bytte ut med mango, eller blande)
1 grønn paprika, brent og skinnet fjernet
1 vårløk
En neve frisk koriander
1 ss grønn piementosaus
1-2 lime
2dl Olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
 Skjær ananas i små terninger. Ha det i en bolle og hakk paprikaen i samme størrelse, finhakk vårløken. Plukk korianderbladene fra stilkene og hakk korianderbladene sammen med vårløken.  Bland alt godt sammen og hell over olivenolje. Tilsett saften fra 1-2 lime og smak til med salt og pepper. Bland alt godt før du serverer.

Guacamole

2-3 modne avocado
2 hvitløkfedd
1 liten rød chili
½ rødløk
Saften av ½-1 lime+ revet skall av 1 lime
Slik gjør du:
Del avocadoene, fjern steinene forsiktig og skrap ut innmaten. Mos avocado- kjøttet med en gaffel. Tilsett saften av 1 lime. Del chili og skrap bort frøene. Finhakk chili, rødløk og hvitløk og bland alt godt inn med den moste avocadoen.
Tips: legger du noen avocado steiner i guacamolen holder den på den friske grønne fargen.

Tortillas

6,5 dl mel
2,5 dl lunket vann
2 ss smør eller olivenolje
3/4 ts salt
 
Vil du lage maistortillas, erstatter du melet med maismel
Slik gjør du:
Smøret bør være rom temperert. Kna alt sammen til en smidig deig.
Del den i 12 boller. Dekk de til og la de hvile i ca. 15 minutter.
Bak de så ut med en kjevle til de er ca. 12 cm i diameter. Jo tynnere jo bedre, når du ser hånden igjennom er de perfekte.
Stek de på «tørr» teflonpanne på middels varme. Trykk de litt ned under stekingen for å unngå bobler. De skal være gylne og fine.
De er litt stive når de er nystekte, men blir bløtere etter en liten stund.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

iingvild.o@gmail.com