14. november 2008

Klippestang/Bladkrans

Oppskrift til en krans eller 3-4 stenger.

50 g gjær
150 g margarin/smør
5 dl melk
1/2 ts salt
1 1/2 dl sukker
(1 ts kardemomme)
1 egg
ca 1,5 liter hvetemel

Fyll: 100 g margarin/smør, 1/4 dl sukker, 2-3 ts kanel.
Pynt: Perlesukker eller mandelspon.

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt margarinen/smøret, hell i melken og varm til 37 grader C. Rør gjæren ut i litt av væsken. Tilsett resten av væsken, saltet, sukkeret, evt kardemommen, sammenpisket egg og det meste av melet.

Elt deigen blank og smidig til den slipper bollen. Dryss lit mel over deigen. Dekk den til, og la heve i ca 40 minutter.

Lag i stand fyllet. Rør sammen ingrediensene til en smidig røre.

Ta deigen på bakebordet. Elt inn resten av melet. Del deigen i jevndtore emner, evt kun en lang om det skal lages krans.

Kjevle til en eller flere store firkantede leiver. Smør på fyll, også ut i kanten. Rull sammen fra langsiden. Legg rullen med skjøten ned på pate dekket med bakepapir.

Klipp dype hakk (fliker) helt ned mot platen, eller bare igjennom det øverste laget av deigen. Legg dem enden vekselvis mot høyre og venstre, eller mot høyre, venstre og rett fram. Klapp litt sammen og ned på toppen. Dekk med klede og la heve i ca 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg. Dryss evt med perlesukker og/eller mandelspon.

Steking: Stek stang eller krans på nederste rille ved 200 grader C i 15-20 minutter. En krans trenger mulig 25-30 minutter. Avkjøl litt på platen, og legg dem så forsiktig over på rist.

Fin å fryse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

iingvild.o@gmail.com